Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (2024)

  • Home
  • Number 1 Voetbalreisblog
  • Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd?

De officiële speeltijd van een standaard voetbalwedstrijd is 90 minuten. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 45 minuten met een pauze van een kwartier ertussen. Daarnaast wordt er vaak zo’n 5 tot 10 minuten extra tijd gerekend. Al met al komt het er op neer dat je al snel twee uur zoet bent met één voetbalwedstrijd.

Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten + extra tijd

De standaard duur van een voetbalwedstrijd is 90 minuten. Dit geldt voor zowel mannen- als vrouwenvoetbal in de senioren. Naast de 90 minuten wordt in 99% van de gevallen extra speeltijd gerekend. Elke keer als het spel stil ligt – bijvoorbeeld bij een blessure – zet de scheidsrechter zijn horloge stil. Die tijd wordt aan het eind van de wedstrijd bij de standaard speeltijd opgeteld.

Concreet komt het er op neer dat een gemiddelde wedstrijd minimaal 95 minuten duurt, maar vaak langer. Soms zelfs tot over de honderd minuten. Hoe meer het spel stil ligt, hoe meer extra tijd er bij komt.

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (1)

Uitzondering: verlenging en strafschoppen (120+ minuten)

Tijdens toernooien – zoals een Europees Kampioenschap of de Champions League – komen clubs soms in de knock-outfase terecht. Dit houdt in dat de verliezer van de twee clubs die tegen elkaar spelen direct is uitgeschakeld in het toernooi en de winnaar verder gaat naar de volgende ronde.

Als die winnaar niet na 90 minuten bekend is, dan wordt er een verlenging gespeeld. Er moet immers één club winnen, want er kan maar één club door naar de volgende ronde. Zo’n verlenging bestaat uit twee extra helften van ieder 15 minuten. Komt er een winnaar uit de bus aan het eind van de verlenging? Dan is de wedstrijd afgelopen. Staat het nog steeds gelijk na 120 minuten? Dan bepaalt een strafschoppenserie de winnaar.

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (2)

Hoe lang duurt een jeugdvoetbalwedstrijd?

Vanzelfsprekend duren de meeste jeugdwedstrijden minder lang dan seniorenwedstrijden. In het volgende overzicht zie je hoe lang een voetbalwedstrijd per leeftijdsgroep duurt:

JO6 en JO7

Voor de jongste spelers in de JO6- en JO7-categorieën adviseert de KNVB een maximale speeltijd van 40 minuten zonder competitieverband, waarbij kinderen op kleine velden spelen in teams van 2 tegen 2 of 4 tegen 4, zonder keeper. Deze wedstrijden worden vaak door clubs zelf georganiseerd. De wedstrijdduur is hier ondergeschikt aan het spelplezier.

JO8 en JO9

JO8 en JO9 spelen twee helften van twintig minuten. De pauze duurt ongeveer tien minuten. Na de wedstrijd worden er vaak voor de lol penalty’s genomen. In totaal duurt een wedstrijd in deze leeftijdscategorie 50 minuten.

JO10

JO10 is de enige leeftijdscategorie die twee keer 25 minuten speelt met een pauze van 10 minuten.De maximale lengte van de wedstrijd is 60 minuten en er staan in totaal 12 spelers op het veld. Net als de jongere jeugd, worden ook deze wedstrijden op een half veld gespeeld.

JO11, JO12, JO13

Voor al deze categorieën geldt dat de wedstrijd een uur duurt; twee keer 30 minuten. De pauze duurt bij JO 11 en JO12 10 minuten. Vanaf JO13 wordt er 11 tegen 11 op een groot veld gespeeld met een pauze van 15 minuten. Alle regels voor jeugd op een groot speelveld vind je in een sheet van de KNVB.

JO14, JO15, MO15

JO14, JO15 en MO15 spelen allemaal 2x35 minuten met een pauze van een kwartier. Hierdoor duurt de wedstrijd in totaal 85 minuten. De extra tijd is hierbij niet inbegrepen. In totaal staan er 22 spelers op het veld.

JO16, JO17, MO17

De op een na oudste jeugdcategorie speelt twee keer 40 minuten met een pauze van 15 minuten. Dit is slechts tien minuten minder dan de senioren. In totaal duurt een wedstrijd + pauze en extra tijd ongeveer 95 minuten.

JO18, JO19, M19

De oudste jeugdteams spelen net als de senioren twee keer 45 minuten met een pauze van een kwartier. Ook hier komt extra tijd vaak voor én bestaan er uitzonderingen waar er een verlenging kan worden gespeeld. Bijvoorbeeld tijdens een bekerwedstrijd.

Wil jij een voetbalwedstrijd bijwonen?

Een voetbalwedstrijd duurt standaard 90 minuten met een pauze van een kwartier. Vaak wordt er extra tijd gerekend door de scheidsrechter, waardoor 99% van de wedstrijden langer dan 90 minuten duren. Je kunt in totaal uitgaan van zo’n twee uur per wedstrijd, inclusief pauze. De lengte van een jeugdwedstrijd is afhankelijk van de leeftijdscategorie. Ken je dat gevoel dat een wedstrijd niet lang genoeg kan duren? Bijvoorbeeld wanneerje live in het stadion zit in het buitenland. Boek jouw voetbalreis naar het buitenland vandaag nog bij Number 1 Voetbalreizen en ervaar minimaal 90 minuten lang topvoetbal op hoog niveau!

16 aug19:00 Manchester United FulhamInclusief:Overnachting Ontbijt Zitplaats Inclusief:Overnachting Ontbijt Zitplaats
  • Eigen vervoer 279,- p.p.
  • Losse tickets 199,- p.p.

Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen

Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (5) Premier League / Old Trafford, Manchester

Vanaf 279,- p.p.

Bekijk

17 aug15:00 Arsenal Wolverhampton WanderersInclusief:Overnachting Ontbijt Zitplaats Inclusief:Overnachting Ontbijt Zitplaats
  • Eigen vervoer 599,- p.p.
  • Losse tickets 499,- p.p.

Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen

Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (12) Premier League / Emirates Stadium, Londen

Vanaf 599,- p.p.

Bekijk

  • Eigen vervoer 199,- p.p.
  • Losse tickets 149,- p.p.

Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen

Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (15) Premier League / Goodison Park, Liverpool

Vanaf 199,- p.p.

Bekijk

Bekijk alle blogs

Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd? (2024)

FAQs

Hoelang duurt een voetbal wedstrijd in totaal? ›

De officiële speeltijd van een standaard voetbalwedstrijd is 90 minuten. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 45 minuten met een pauze van een kwartier ertussen.

Waarom is een wedstrijd 90 minuten? ›

Deze duur werd vastgesteld in 1866, tijdens een botsing tussen Londen en Sheffield. Om het probleem op te lossen, kwamen beide teams overeen om 90 minuten te spelen. Sindsdien is deze duur een regel geworden die wereldwijd wordt gevolgd.

Hoe lang is een voetbalwedstrijd? ›

Een voetbalwedstrijd in de senioren teams duurt 90 minuten. Dit is 2x 45 minuten en daar tussen zit een kwartier rust. Niet alle wedstrijden duren zo lang.

Hoe lang speelt de JO15? ›

Speeltijden voor voetbal wedstrijden
LeeftijdsgroepSpeeltijd
JO14 en JO152 x 35 minuten
JO16 en JO172 x 40 minuten
JO18 en JO192 x 45 minuten
Senioren2 x 45 minuten
5 more rows

Hoe lang speelt Jo 10? ›

Wedstrijdvorm 6 tegen 6 spelregels. De speeltijd voor onder 8 en onder 9 is 2 x 20 minuten. Voor onder 10 is dat 2 x 25 minuten.

Hoe lang duurt een wedstrijd van de JO13? ›

De speeltijd voor de O13 is 2 x 30 minuten. Het spel begint en wordt hervat na de rust en na elke doelpunt op de middenstip van het veld. Beide teams bevinden zich dan op eigen helft.

Hoeveel km loopt een profvoetballer per wedstrijd? ›

Zo veel kilometer loopt een gemiddelde voetballer

De gemiddelde afstand die een speler in een wedstrijd (zonder verlenging) aflegt is tussen negen en 12 kilometer. Dit is gebaseerd op gemiddelde gegevens van profvoetballers.

Hoe lang is extra tijd voetbal? ›

Verlenging en strafschoppen

Bij een gelijkspel wordt met 2 x 15 minuten verlengd. Is het na de verlenging nog steeds gelijk, volgt een strafschoppenserie. De strafschoppen worden om en om genomen.

Welke sport ren je het meest? ›

Voetbal (11 km)

Wat is de langste voetbalwedstrijd ooit? ›

Met bijna 1500 supporters langs de kant floot Dick Jol gisteravond exact na 62 uur voetballen de 'Langste voetbalwedstrijd ooit' af. Ultra Light vliegtuigen, vuurwerk en het Feestteam zorgden voor een spetterend slot van de 62 uur durende voetbalwedstrijd.

Welke leeftijd 11 tegen 11? ›

11v11 is het wedstrijdformat vanaf 13 jaar (U14) en ouder. De wedstrijden worden nu nagenoeg gespeeld volgens het spelreglement van het voetbalspel voor volwassen teams. Het voetbal wordt een spel waarin lange passing en de buitenspelregel zijn intrede doen.

Hoe heette voetbal vroeger? ›

De officiële voetbalgeschiedenis begint in 1863 toen de Football Association werd opgericht in Engeland. Die maakte gebruik van de in 1848 vastgelegde Cambridge regels. De grote privéscholen sloten zich bij de organisatie aan. De Britten brachten ondertussen het voetbal naar andere delen van de wereld.

Hoe lang duurt een match? ›

Als je alle tijden optelt, duurt een voetbalwedstrijd van 90 minuten meestal tussen 105 en 110 minuten. Maar het spel is zelden voorbij na 90 minuten. Afhankelijk van de onderbrekingen tijdens het spel, is er ook blessuretijd.

Waar doeltrap JO13? ›

De nieuwe spelregels zijn de zelfpass bij vrije trappen, intrappen/indribbelen in plaats van ingooien, een tijdstraf bij kaarten en vliegend wisselen. Bij de JO13 worden nu ook doeltrappen vanuit het 5 meter doelgebied genomen in plaats van de rand van het strafschopgebied.

Hoeveel minuten speelt de JO11? ›

Speeltijden voor voetbal wedstrijden
LeeftijdsgroepSpeeltijd
JO11 en JO122 x 30 minuten (na 15 min time-out)
JO132 x 30 minuten
JO14 en JO152 x 35 minuten
JO16 en JO172 x 40 minuten
5 more rows

Hoe lang duurt de rust in voetbal? ›

Bij voetbal duurt deze pauze zo'n 15 minuten, en vindt altijd plaats halverwege de normale speeltijd. Hetzelfde geldt voor hockey en Rugby Union, hoewel deze sporten een rusttijd van tussen de 5 en 10 minuten kennen.

Hoe lang speelt MO20? ›

Voor de MO13 t/m MO20 staan er afhankelijk van het district 27 of 28 wedstrijddagen op de speeldagenkalender. We streven ernaar om alle teams minimaal 24 wedstrijden aan te bieden. Naast de wedstrijddagen staan er ook vrije- en inhaaldagen op de speeldagenkalender.

Hoe lang duurt de eerste helft? ›

Tegenwoordig duurt de eerst helft 45 minuten, met daarna een rustpauze van 15 minuten. Door de duur tot 45 minuten te beperken, hebben de spelers even tijd om weer op adem te komen. Dit maakt het mogelijk om de krachten beter te verdelen en sterker te spelen over de gehele duur van het spel.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6243

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.